Składniki :
- 350 ml mleka
- 150g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 500g mąki
- 100g margaryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 jajka +1 do posmarowania
- 50g płatków migdałowych do posypania
- 50g miałkiego cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 50g biszkoptów
- 30g drożdży
Resztę mąki , cukru pudru i mleka połączyć z solą, 2 jajkami i wyrośniętym rozczynem. Wlać rozpuszczoną margarynę. Wyrobić ciasto i odstawić na 40 min do wyrośnięcia.
W garnku zagotować 100 ml mleka z cukrem, cukrem wanilinowym i posiekanymi orzechami. Krótko podgotować , ostudzić i zagęścić pokruszonymi biszkoptami.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość ok 1 cm , w kwadrat o wymiarach 40x20cm. Na rozwałkowane ciasto rozsmarowujemy wystudzoną masę orzechową , zostawiając puste brzegi.
Ciasto zwijamy w roladę - zaczynając od dłuższego brzegu.
Złączyć końce ciasta - tak jak wieniec, odstawić na 20min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Za pomocą ostrego noża nacinać ciasto co 2-3cm ,delikatnie je rozsunąć. Wierzch ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać płatkami migdałowymi. Można tez użyć innych bakali.
Blachę wstawić do rozgrzanego piekarnika do temp 180st. Piec 20 min, po upływie 20 min temp zmniejszyć do 160 st i piec kolejne 20 min. Odstawić na kratkę do wystygnięcia.
A tak wyglądał mój wieniec tuż po upieczeniu.
o mamciu ale cudo! toż to arcydzieło kulinarne, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Piękny :) Naprawde prezentuje się rewelacyjnie ! Mmmmmm , chętnie bym go zjadła :D
OdpowiedzUsuń